Zarar Verme Davranışı ve Psikanalitik - Ölüm İçGüdüsü
Kendine zarar verme davranışı hakkında ilk psikana...
Istismar, insanlar arasındaki ilişkilerde güç ve kontrol dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkan fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik veya psikolojik zararları ifade eder. Istismar, kurbanların bedensel, duygusal veya ekonomik güvenliğini tehdit edebilir ve onların hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir.
Istismarın etkileri, kurbanlar için fiziksel ve duygusal açıdan büyük zararlar oluşturabilir. Kurbanlar depresyon, anksiyete, korku, utanç, suçluluk veya kendine güvensizlik gibi duygusal sorunlar yaşayabilir. Ayrıca, cinsel istismarda olduğu gibi, fiziksel yaralanmalar da oluşabilir.
Istismarın etkileri, kurbanların hayatını uzun vadeli olarak etkileyebilir ve onların iş, aile ve sosyal ilişkileri gibi alanlarda zorluklarla karşılaşmasına neden olabilir. Ancak, kurbanlar destek ve tedavi alarak bu etkilerin üstesinden gelebilirler.
Fiziksel güç ya da kuvvetin, amaçlı bir şekilde kendine, başkasına, bir gruba ya da topluluğa karşı fiziksel zarara ya da fiziksel zararla sonuçlanma ihtimalini arttırmasına, psikolojik zarara, ölüme, gelişim sorunlarına ya da yoksunluğa neden olacak şekilde tehdit edici biçimde ya da gerçekten kullanılmasıdır.’ (Dünya Sağlık Örgütü, 2002)
Şiddet bireylerin yaralanmasına, sindirilmesine, öfkelenmesine veya duygusal baskı altına alınmasına yol açan davranış veya yaklaşımdır.
“Aile içinde bir bireyin hayatının, bedeninin, psikolojik bütünlüğünün ya da özgürlüğünün güç ya da zor kullanılarak tehlikeye uğratılması’
“İster özel, ister toplumsal yaşamda olsun tehdit, cebren ya da keyfi olarak özgürlükten alıkoymak da dahil olmak üzere kadına fiziksel, cinsel ya da psikolojik zarar ve acı veren ya da verebilecek, cinsiyete dayalı her türlü şiddet hareketi.’ (BM Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirisi, 1992)
Fiziksel istismar, istismarın en iyi tanınan şeklidir ve ‘bir kaza olmaksızın, fiziksel travma ya da yaralanmalarla sonuçlanan herhangi bir davranış biçimi’ olarak tanımlanır.
Fiziksel istismar yaralanmaları çimdikleme, ısırma, vurma, tekmeleme, yakma, ağzı kapatarak boğmaya teşebbüs etme, şiddetli bir şekilde sarsma ya da herhangi bir başka şekilde çocuğun bedenine zarar vermektir.
Bu yaralanmaların bir kısmı çocuk oyun oynarken kaza ile olmuş olabilir; ancak yaraların yeri, yaralanmanın sıklığı fiziksel istismardan şüphelenmeye yönlendirir.
Fiziksel istismarın yol açtığı duygusal travmanın, fiziksel yaralar kadar çabuk iyileşmediği de bilinmektedir. Duygusal zararın etkisi genellikle ergenlikte ya da daha sonra fiziksel olarak istismar edilen pek çok çocuğun istismar eden bir ebeveyn olduğunda ortaya çıkmaktadır.
Kısa Dönemde Görülenler ; Morluklar, kırıklar
Uzun dönemde görülenler:
Düşük benlik saygısı: Fiziksel istismara uğrayan çocukların çoğunun düşük ya da zayıf benlik saygısına sahip olduğu gözlemlenmektedir. Bu çocukların çoğu, arkadaşlarıyla sosyal etkinliklere girmeyi reddedebilir ve kendilerine yönelik zarar verici davranışlara götürebilecek çaresizlik ya da umutsuzluk duyguları yaşayabilirler.
Saldırgan, yıkıcı ve bazen yasal olmayan davranışlar: Şiddet içeren davranışlar, diğer davranışlar gibi öğrenilmektedirler. Aile içi şiddet davranışlarına şahit olan ya da bu davranışlara maruz kalan çocukların, problem ya da çatışma çözme davranışları olarak bu yolu benimseme olasılığı çok yüksektir.
Tehditler, kendine ve çevresine yönelik saldırgan davranışlar, kesici alet taşıma…
Duygularını ve kendilerini ifade etmekte zorlanabilir; ilişkilerinde gerçekçi olmayan beklentiler içine girebilirler.
Pasif ya da içe kapanma davranışları: Fiziksel olarak istismara uğrayan çocukların bir kısmı, gereksinimlerini karşılamada ve şiddetle başa çıkmada konusunda pasif ya da içe kapanma davranışlarını benimseyebilirler. Eğer yetişkin olduklarında da bu kurban rolünü benimsemeye devam ederlerse kişiler arası ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşayabilirler.
Kaygı, korku, Kabuslar, Evden kaçma, Mutsuzluk ya da depresyonun diğer belirtileri
Okul sorunları ve başarısızlık: Evde şiddet gören ya da şiddete maruz kalan çocukların okulda problem çözmede fiziksel saldırganlıktan yararlandıkları, akademik olarak çoğunlukla düşük başarı düzeyine sahip oldukları, dikkat eksikliği problemi ve okuldan kaçma davranışlarının olduğu görülmektedir.
Madde bağımlılığı: Alkol ya da diğer maddelerin bağımlılığı şiddetten kaçmak için bir araç olarak görülebilir. Özellikle ebeveynlerin de bağımlılıklarının olması bu olasılığı güçlendiren bir faktördür.
Çocuğun Fiziksel İstismarında Aile Özellikleri
Cinsel istismarın sık görüldüğü ailelerde; boşanma ,Şİddet,Alkol ve madde kullanımı Cinsel sorunlar Sosyal izolasyon Baskın ve koşulsuz söz tutma isteyen ebeveyn ,Rol çatışması
Cinsel İstismara Uğramış Çocuklarda;