Ergen Psikolojisi

Image Description
ergen-psikolojisi

Çocukluk ile yetişkinlik arasında bir geçiş dönemi olarak algılanan ergenlik dönemi, fizyolojik ve psikolojik değişimlerin yaşanmakta olduğu bir dönemdir. Yoğun değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak bilinmektedir. Ergenlik döneminde bireylerin yaşadığı değişime uyum sağlaması ve aynı zamanda geliştirmesi gereken bazı gelişim evreleri bulunmaktadır.

 

Bunların tamamlanması ile birlikte birey bir kimlik kazanabilmekte ve yetişkinlik dönemine geçiş yapmaktadır. Ergen psikolojisi ise bu süreçte oldukça farklı bir şekilde ilerleme göstermektedir. Yaşanan duygu durum değişimleri, bireyin kendini nasıl hissedeceğini bilememesine neden olabilmektedir.

Bu dönemde kazanılması gereken en önemli yeti ise bireyin ailesinden duygusal anlamda bağımsız olması, ayrışması ve bireyleşmesidir. Kendi seçimlerini yapabilecek bir birey haline dönüşmesidir.

Ergenlik Dönemi

Ergenlik dönemi, 12 ile 21 yaş arasında olan çocukların hormonal, fizyolojik ve psikolojik anlamda yaşadığı değişimlerdir. Aslında bu dönem Araf dönemi olarak da adlandırılabilmektedir. Çocukluk ve yetişkinlik arasında bulunmaktadır. Yetişkin bir birey olmak için atılan ilk adım olan ergenlik, çocuksu tavırların gitmesi ve yetişkin tavırlarının gelmesi ile başlamaktadır. Bir grubun parçası olmak veya kendini kabul ettirmek istenmektedir.

Hormonlarda yaşanan değişimlerden dolayı cinsel arzularda doruğa ulaşılmaktadır. Bedende yaşanan değişimleri anlamayan çalışan ergen, psikolojik anlamda da değişimlere göstermektedir. Davranışları tam olarak oturmadığından dolayı da henüz çocuk olarak kabul edilmektedir.

Ergenlik Psikolojisi Nedir?

Çocukluk ile yetişkinlik arasında bulunan ergenlik dönemi, aslında bireyin kendini anlama ve tanıma sürecidir. Hem fiziksel hem de psikolojik anlamda yaşanan değişimler yaşandığından dolayı birey kendini anlamaya çalışmaktadır. Bu süreçte her birey bir kimlik arayışındadır ve ergenlik dönemi sonunda özel bir kimliğe sahip olmaktadır. Aynı zamanda ergen birey bu dönemde birey olabilmeyi ve ailesinde bağımsı kararlar alabilmeyi öğrenmektedir.

Bu dönemde birey çocukta değildir yetişkin de değildir. Böyle bir durumda ise pek çok farklı kimliğe bürünmektedir. Farklı kimlikleri deneyerek kendine en uygun olan rolü seçmeye çalışmaktadır. Bununla birlikte ailesinden ve ailesinin değerlerinden uzaklaşmaya başlamaktadır. Çünkü bu süreçte kendi değerlerini ve hayat felsefesini oluşturmaya çalışmaktadır.

Ergenlik Dönemi Problemi Nedenleri?

Ergenlik çağı sorunları sebeplerine bakıldığında aslında ergenlik depresyonuna neden olabilecek bazı durumlara rastlanılmaktadır. Bu dönemde değersizlik ve yetersizlik duyguları geliştirilebilmektedir. Okuldaki performansı, yaşıtları ile olan iletişimi, sosyal statüsü, cinsel yönelimi ve aile hayatı bu dönemde büyük bir etkiye sahiptir. Ergen psikolojisini etkileyen durumlar zaman zaman kendini depresyonda hissetmesine neden olabilmektedir.

Çevresel etkenlerden dolayı ergenlik dönemi depresyonu oldukça sık yaşanmaktadır. Bu dönemde duygularını iyileştirmeye yardımcı olunmadığında kendini oldukça kötü hissedebilmektedir.

Ergenlik Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Genellikle ergenlik döneminde depresyon geçiren insanlarda gözle görülür değişimler meydana gelmektedir. Motivasyon anlamında kendilerini eksik hissedebilmektedir. Hatta saatlerce kendi başlarına kalarak içlerine kapanabilmektedirler. Aşırı uyuma veya yemek alışkanlıklarında değişim gibi durumlar meydana gelmektedir. Ergenlik Psikolojik Belirtileri arasında şunlar yer almaktadır;

  • İlgisizlik
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Aşırı ve uygunsuz suçluluk
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Sorumsuz davranış
  • Kilo kaybı
  • İsyankar davranış
  • Geceleri uyanık kalma ve gündüzleri uyuma
  • Alkol veya uyuşturucu kullanımı

Ergenlik Dönemi Problemi ve Çözümleri

Ergenlik döneminde fiziksel, psikolojik, duygusal, davranışsal, sosyal ve karşı cinsle alakalı problemler ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde duygular daha yoğun bir şekilde hissedilebilmektedir. Aynı zamanda kendini anlamaya çalışan birey bazen olumsuz sonuçlara maruz kalabilmektedir. Problemler çözülemediğinde ise mutlaka bir destek alınması önerilenler arasında yer almaktadır.